Architecture People & Places


THA Architecture in Eugene, Oregon

The new Lewis Integrative Science Building, in Eugene, Oregon, designed by THA Architecture with HDR. Photo: Lara Swimmer
The University of Oregon, in Eugene, Oregon, has opened a new $65 million, science facility that brings together researchers from a range of different disciplines including Neuroscience, Life Science, Material Science, Physical Science, and Computer Science.

Designed by THA Architecture with HDR, Inc, the Robert and Beverly Lewis Integrative Science Building (LISB) is a 103,000-square-foot (9,570-square-meter) addition to the university's science complex. And although the building is clad in brick, like many older projects in the complex, it is a stylistic departure from its 1990s predecessors, in whose designs the influence of Charles Moore can be seen.

The LISB atrium. Photo: Lara Swimmer

In keeping with a long-standing science-complex tradition, the building is connected to its neighbors. In one case, a glazed atrium connects it with an adjacent building. And in another case, enclosed bridges link it to another structure.

A skybridge to an adjacent building. Photo: Lara Swimmer

Its interior is organized around a wood-plank finished atrium that runs along the building's center for much of its length. Stairways and major corridors are a part of the atrium at each level and light filters down from a skylight.
A study nook in the LISB. Photo: Lara Swimmer

The building will provide students and researchers with access to interdisciplinary labs and high-tech equipment. The facility is home to:
  • A 3T whole-body MRI scanner that will be used by researchers in cognitive psychology, human physiology and other disciplines.
  • The Center for Sustainable Materials Chemistry, home to the university's green chemistry programs.
  • A photovoltaic laboratory that is part of CAMCOR, a shared instrumentation facility open to industrial and academic clients.
The Lewis Integrative Science Building is also expected to achieve LEED Platinum certification. Some of its green features include:
  • A green roof.
  • A rooftop heat recovery unit.
  • An array of 28 solar panels for preheating water.
  • Temperature-controlled windows that:
    • Include sensors tied to the building controls to eliminate heating or cooling when window is in the open position.
    • Feature green lights that notify occupants when it is a good time to open the windows without compromising comfort.
  • Exterior solar shading, interior light shelves, glass atrium and strategically placed windows reduce the need for artificial lighting.
  • Daylight sensors to dim lighting.
  • Chilled beams and radiators, along with demand-control ventilation.
  • Reclaimed water used for toilets and urinals.
  • Bamboo flooring.
Looking up toward the atrium. Photo: Lara Swimmer

Howard Hughes Medical Institute Laboratory Suite. Photo: Lara Swimmer

No comments:

Post a Comment

Send this to a friend       Subscribe       Contribute       Media Kit       Privacy       Comments
ARCHWEEK  |  GREAT BUILDINGS  |  ARCHIPLANET  |  DISCUSSION  |  BOOKS  |  BLOGS  |  SEARCH © 2012 Artifice, Inc. - All Rights Reserved